Thursday 17 November 2011

Soto Ayam


Bahan A 
1 ekor ayam di potong ikut suka 
3 biji bawang besar (potong 4) 
5 ulas bawang putih (di ketuk je) 
2 inci halia (di mayang) 
2 ketul sub bunjut (cap apa pun tak kisah) 
sedikit kayu kayan (bunga cengkeh, bunga lawang, kayu manis) 
Cara memasak:
  1. Semua bahan A nie hendaklah direbus 
  2. Bila ayam dah empuk dan semua bahan tu dah sebati masukkan la garam, pak aji, gula sikit.

Bahan B 
10 bijik bawang merah 
Cara memasak:
  1. Bawang ni di goreng dengan minyak baru (minyak yang belum digunakan) minyak ni agak2 , jangan banyak sangat 
  2. Bila dah kuning tuangkan bawang ngan minyak tu kedalam sup yang dah masak tu. 
  3. Tutup periuk sup supaya naik bau wangi bawang. 

Bahan c 
Daun sup dan daun Bawang 
Di potong dan masukkan dalam sup tu.
Sambal kicap 
Bahan-bahan: 
20 bijik cili api 
2 bijik limau kasturi (kalau limau nipis 2 belah) 
2 ulas bawang putih 
kicap 
sikit gula
Cara:
  1. Tumbuk cili ngan bawang putih , bila dah lumat 
  2. Masukkan dalam mangkuk, selepas itu tuang kicap, gula dan perahkan limau.
  3. Sedia untuk dimakan .


No comments:

Post a Comment